Biseri su klasičan nakit koji se uvek može nositi. Oduvek su važili za nakit koji simbolizuje lepotu, ljubav i sreću.

U mnogim kulturama biseri imaju simbolično značenje. Tako se u Kini smatraju simbolom časti, mudrosti i bogatstva, u Japanu predstavljaju sreću a u Indiji donose blagoslov.

Istorija bisera

Biseri se nose od davnina a naročito su bili značajni u antičkom i arapskom svetu.

Dugo su smatrani mističnim i verovalo se da imaju magična svojstva. Brojne su priče u kojima se pripoveda o njihovoj dragocenosti i vrednosti a nekada su bili najvredniji nakit na svetu.

Oduvek su bili simbol aristokratije i posedovanje ovog skupocenog nakita bila je privilegija samo odabranih.

Kako nastaju biseri?

Bisere stvaraju i slatkovodne i morske vrste školjki. Kako bi se zaštitila od stranih tela koji se nađu u njenoj ljušturi, školjka luči sedef koji zatim oblaže strano telo, obično je to zrno peska ili parazit. Tako nastaju biseri, pravo čudo prirode koja sve radi na savršen način.

Potraga za biserima nije bila nimalo perspektivan posao u davna vremena. Ronioci na dah bacali su se u potragu za biserima sa morskog i rečnog dna, rizikujući sve ne bi li ih pronašli.

U Australiji i dalje postoje lovci na bisere koji rone na dah i bez opreme kako bi pronašli ovaj dragocen nakit, uprkos svim morskim opasnostima, naročito ajkulama.

Danas je lov na bisere drugačiji i postoji ciljano uzgajanje školjki kako bi veštački proizvodile bisere. Razlog za ovo bila je i opasnost od izumiranja nekih prirodnih vrsta školjki koje su bile suviše eksploatisane.

Biseri proizvedeni na farmama jesu pravi ali nisu prirodni. Ipak, to nimalo ne umanjuje njihovu lepotu.

Biseri se savršeno kombinuju s različitim odevnim kombinacijama

Sjajna stvar u vezi bisera je to što se mogu uklapati sa vašom garderobom na najrazličitije moguće načine.

Ukoliko želite da izgledate kežual, možete ih nositi sa uskim, tamnim farmerkama, visokim štiklama i sakoom. Sigurno ćete biti oduševljeni, ova kombinacija idealna je za svaki dan ali može proći i za večernji izlazak.

Ako ste više za klasičnu eleganciju, biseri se savršeno uklapaju sa crnom haljinom. Zaokružite kombinaciju crvenim ružem i izgledaćete otmeno, elegantno i ženstveno.

Za one odvažnije i smelije, preporučujemo kombinaciju bisera i krzna, koja na prvi pogled deluje nespojivo. Krzneni okovratnik i biseri dolaze u obzir ukoliko imate neku jednostavnu majicu. Izgledaćete veoma glamurozno i šik, a bisere možete vezati u čvor kako bi delovali još interesantnije.

Biseri kao savršen repromaterijal za izradu unikatnog nakita

U Repro Stylish-u imamo u ponudi slatkovodne ili kultivisane bisere koji su savršeni za izradu unikatnog nakita.

Naši biseri dolaze u različitim bojama, pa od njih možete napraviti jedinstvenu ogrlicu koja je pravi hit ove sezone. Verujemo da ćete se osećati veoma posebno dok je nosite jer će učiniti vaše odevne kombinacije savršenim i dati im poseban šarm.

U Repro Stylish-u trudimo se da vam ponudimo najkvalitetniji repromaterijal kako biste mogli da napravite jedinstven, upečatljiv unikatan nakit koji će uvek učiniti da zablistate.