Nakit predstavlja jedan od najstarijih načina da se ukrasi telo.

Nekad je svrha nakita da se njime pokaže status i bogastvo, ali nekad je čisto dekorativan ili ima funkciju da pridržava delove odeće ili učvrsti frizuru, kao na primer ukrasne šnale.

Činjenica je da je danas nakit mnogo više od svega toga – on je pre svega lični pečat osobe koja ga nosi i predstavlja način da ona izrazi sebe kako želi.

Istorija nakita kroz vreme

Od najstarijih vremena nakit je smatran oblikom ličnog ukrašavanja.

Prvi komadi nakita bili su napravljeni od prirodnog materijala, a najčešće su se koristili zubi životinja, kosti, drvo, školjke i kamenje. Ovakav nakit pojavljuje se najpre na teritoriji Afrike. To su najčešće bile probušene školjke ili perle a starost tih komada je otprilike između 40 i 75 000 godina.

Zlato je oduvek važilo za skupocen i redak materijal, a takođe i za simbol moći i religiozne snage. Zato su u drevnom Egiptu preferirali zlato kada je u pitanju proizvodnja nakita. Interesantno je da je zlato smatrano uobičajenim grobnim darom a imućni ljudi su i sahranjivani sa nakitom. U ovome ima određene religiozne simbolike jer se verovalo da nošenje skupocenih darova obezbeđuje bolje pozicioniranje u zagrobnom svetu.

U Mesopotamiji su nađeni brojni dokumenti o izradi nakita i trgovini. Za mesopotamijski nakit najčešće su korišćeni tanki metalni listovi koji su imali veliki broj dragog kamenja, poput ahata, lapis lazula, karneola i jaspisa. Osim što su ga nosili ljudi, korišćene su razne tehnike fine granulacije za ukrašavanje idola.

Antička Grčka je poznata po brojnim pronalascima i važi za impresivnu civilizaciju. Još jedna stvar u kojoj su stari Grci bili pravi majstori jeste izrada obojenog nakita a uglavnom su korišćeni ametisti, biseri i smaragdi. Grčki nakit je krasila jednostavnost oblikovanja i tehnike izrade. S vremenom su oblici počeli da se usložnjavaju pa su u upotrebu ušli razni materijali. Prve kameje pronađene su na teritoriji stare Grčke a pravljene su od školjki i dragog kamenja.

Kada je reč o Rimskoj imperiji, u trenutku kada je Rim pokorio celu Evropu došlo je do promena u samoj kulturi. Najtipičniji komad nakita u Rimu bio je broš koji je korišćen za kopčanje odeće. Rimski nakit pravio se od raznih materijala, obično zlata ali i bronze, staklenih perli, bisera i kosti. Žene su nosile razni nakit dok su muškarci nosili samo prstenje.

Novija istorija nakita

Period baroka karakteriše nakit koji se pravio od dragog kamenja. Takođe, veoma su se nosili biseri, što se može primetiti na portretima iz tog perioda, mada je upitno koji su bili lažni a koji ne. Među pripadnicima više klase naročito su popularni bili dijamanti. Izrada nakita je dovedena do savršenstva pa u drugoj polovini 18. veka počinje da se pravi nakit od stakla a pojavljuju se i cvetni motivi.

Ipak, političke okolnosti, poput Tridesetogodišnjeg rata, ostavljaju posledice na sve aspekte društva i kulture. Pojavljuje se novi oblik nakita koji se asocira sa sopstvenom prolaznošču i smrtnošću, a glavne karakteristike su lobanje, kosturi i ostali pogrebni ornamenti.

Reprostylish kao najbolji izbor za vas

Nadamo se da vam je bio zanimljiv ovaj vremenoplov kroz istoriju nakita. Kao što se da primetiti, nakit je oduvek bio važan, nezaobilazan detalj i način da se predstavimo drugima, kroz razne epohe. Tako je i dan-danas, a mi to vrlo dobro znamo.

U Repro Stylish-u vođeni smo željom da našim kupcima obezbedimo što kvalitetniji repromaterijal kako bi mogli da naprave unikatan nakit baš po svojoj meri.

Nakit je i danas podjednako važan kao i ranije, ako ne i važniji. Zato smo mi tu, da uvek izađemo u susret svim očekivanja naših kupaca. Repro Stylish uvek je tu da vam pruži neophodne savete i odgovori na sva vaša pitanja.