Perle spadaju u materijal koji ne samo što lepo izgleda nego ima i važan kulturni i istorijski značaj. O tome možete više pročitati u ovom blogu a nakon toga možete pristupi izradi unikatnog nakita inspirisani i sa novim idejama.

Perle – nakit drevnih Egipćana

Nakit se nosi od davnina a razlozi za to nisu uvek bili isti. U drevnom Egiptu značaj nakita bio je ogroman. On ne samo što je bio estetski ukras i simbol društvenog statusa, takođe je imao i mnogo dublje značenje.

I muškarci i žene nosili su nakit kao amajliju jer su verovali da može da im donese sreću i da ih istovremeno zaštiti od raznih bolesti i zla. Pokojnici su se sahranjivali sa dragocenim nakitom koji je trebao da im obezbedi povoljan položaj u zagrobnom životu.

Egipatski nakit je specifičan jer se pravio u skladu sa strogim pravilima kako bi ispunio svoju religioznu funkciju.

Ukoliko se pravila ne bi poštovala, smatralo se da je izgubljena zaštitna funkcija nakita koja se asocira sa duhovnim obeležjima.

Materijali starih Egipćana

Najčešći materijali u drevnom Egiptu bili su drago i poludrago kamenje, zatim zlato, staklo i bakar. Siromašniji slojevi društva uglavnom su nosili nakit napravljen od bakra, gline, kamenja, životinjskih kostiju i školjki. Verovalo se da posedovanje takvih komada štiti od uroka.

Egipatske staklene perle smatrale su se najboljim u antičkom svetu. Za njihovu izradu korišćeno je poludrago kamenje: lapis lazuli, malahit i tirkiz. Ponekad su pravljene i od gline.

Jedan od poznatih izuma drevnih Egipćana jesu perle od fajansa u obliku cevi. One su korišćene za izradu skupocenih ogrlica koje su se mogli videti i oko vrata mumija.

Boje perli i simbolika

Kada je izrada nakita u pitanju, boja je igrala bitnu ulogu u drevnom Egiptu.

Boje koje su korišćene reflektovale su različite delove reke Nil a to je asocirano sa prenošenjem određenih poruka i značenja.

Zelena boja asocira se sa vegetacijom, novim životom, plodnošću, ali i sa smrću i vaskrsenjem.

Plava, boja vode, simbol je univerzuma i asocira na plodnost, preporod i moć stvaranja.

Bela boja predstavlja svemoć i čistoću, na neki način je suprotna od crvene ali takođe uparena s njom predstavlja celovitost.

Crvena, boja krvi i vatre dovodi se u vezu sa besom, haosom, simbolizuje moć ali i nesreću i opasnost.

Crna boja predstavlja smrt i zagrobni život a istovremeno se dovodi u vezu sa plodnošću i vaskrsenjem. To je zbog toga što je tamni mulj iz Nila bio od velikog značaja za poljoprivredu drevnog Egipta.

Žuta boja povezivala se sa zlatom, suncem, a istovremeno je predstavljala večnost i neuništivost.

Perle su nepresušna inspiracija

Kao što smo imali prilike da pročitamo, istorija perli se vezuje baš za drevni Egipat.

Međutim, tu se priča ne završava. Nakit drevnih Egipćana i dalje predstavlja izvor inspiracije za sve one koji se bave izradom unikatnog nakita, bilo iz hobija ili profesionalno.

Kreativci obično izjavljuju da ih perle inspirišu i da stimulišu njihovu maštu. Raznobojne perlice omogućavaju bezbroj kombinacija i podstiču kreativnost pa su zato čest izbor kada je izrada unikatnog nakita u pitanju.

Repro Stylish ima bogat asortiman repromaterijala i kod nas možete pronaći najkvalitetnije kamene perle. U ponudi imamo Ametist, Amazonit, Ahat, Akvamarin, Turmalin, Onix, Vulkansku lavu, Lapis Lazuli, Mesečev kamen, Haolit, Jaspis, Pirit, Sunčev kamen i brojno drugo poludrago kamenje.

Izaberite naše kamene perle i probudite egipatsku čaroliju u sebi!